La implementació de tècniques Point of Care Testing (POCT) o properes al pacient permet al CUAP Cotxeres ser un dispositiu més àgil i resolutiu en l’atenció de les urgències de primària. Aquestes tècniques, que el centre incorpora des de la seva inauguració, l’any 2010, faciliten la realització de proves diagnòstiques fora de l’àmbit hospitalari, amb dispositius senzills i obtenint resultats en un temps molt menor al que suposaria enviar les mostres a un laboratori.
Gràcies a la unitat POCT, l’equip professional del CIS Cotxeres pot dur a terme, al mateix CUAP, determinades analítiques de sang, com ara hemogrames, gasometries arterials i venoses, ionogrames, troponines o proves de coagulació, així com analítiques d’orina. D’aquesta manera, el pacient pot rebre el resultat en un temps d’entre vint minuts i mitja hora, al moment i sense haver-se de desplaçar a un hospital. A més, el resultat queda registrat a la seva història clínica, com en qualsevol altra prova diagnòstica.
Per a la utilització dels dispositius POCT, l’equip assistencial del CUAP ha rebut formació per part de la xarxa de diagnòstic biomèdic i per la imatge dibi, en àmbits com la manipulació de mostres, les tècniques d’extracció o la interpretació dels resultats i la seva variabilitat. A més de la formació, la xarxa dibi ofereix un acompanyament continuat a l’equip professional i suport davant qualsevol dubte o incidència.
L’experiència del CIS Cotxeres amb les tècniques POCT va ser presentada com a experiència d’èxit en la 2a edició del Curs Coordinador de Point of Care, organitzat per dibi els passats 18 i 19 de setembre a Sant Cugat. Durant aquesta formació, la doctora Anna Padrós, cap de Servei de Laboratoris PSMAR , va explicar com les unitats POCT permeten al CUAP Cotxeres ser un dispositiu més àgil i resolutiu en l’atenció de les urgències de primària de la seva àrea d’influència.