El CIS Cotxeres commemora, avui 16 d’octubre, el Dia Mundial de l’Alimentació, una cita establerta per l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) amb l’objectiu de conscienciar sobre la problemàtica de la fam al món, la seguretat alimentària i la importància de seguir una dieta saludable i sostenible.
L’objectiu principal és sensibilitzar la població mundial sobre la necessitat de garantir l’accés a una alimentació suficient, saludable i nutritiva per a tothom, especialment en un context en què milions de persones encara pateixen desnutrició i inseguretat alimentària. A més, aquest dia també busca promoure la producció d’aliments sostenibles i l’adopció de pràctiques que redueixin el malbaratament d’aliments.
Segons l’OMS, portar una dieta saludable i adequada i fer activitat física de manera habitual són els principals factors de promoció i manteniment d’una bona salut durant tota la vida.
Es coneix com a alimentació saludable aquella dieta variada, equilibrada i moderada en què predomina el consum de productes frescos i de temporada, especialment fruites, hortalisses i llegums, es redueix la ingesta d’aliments processats i ultraprocessats amb alt contingut de sal, sucres afegits i greixos saturats. La dieta mediterrània, compliria aquestes característiques.
Es recomana, per tant, l’augment del consum diari de productes d’origen vegetal, com ara fruites, hortalisses i llegums, la preferència de cereals de gra sencer (integrals) i greixos saludables com l’oli d’oliva, fruita seca i els presents als peixos blaus, alhora reduir el consum de carns processades, greixos saturats, el sucre i la sal.
A continuació s’exposen els beneficis d’una alimentació saludable, com la dieta mediterrània:
1. Reducció del risc cardiovascular i millora del perfil lipídic
- La dieta mediterrània és rica en greixos saludables, com els que es troben en l’oli d’oliva verge extra, la fruita seca (nous, ametlles) i el peix blau (com la tonyina, salmó i les sardines).
- Aquests greixos insaturats ajuden a reduir els nivells de colesterol LDL (“colesterol dolent”) i a augmentar el colesterol HDL (“colesterol bo”), protegint les artèries i afavorint la salut del cor.
- Això contribueix a una menor incidència de malalties com la hipertensió, l’infart i altres problemes cardiovasculars.
2. Propietats antiinflamatòries
- L’alt contingut d’antioxidants en aquesta dieta, procedents de fruites, verdures, fruita seca i oli d’oliva, ajuda a reduir la inflamació en el cos.
- Els antioxidants, com la vitamina E (l’oli d’oliva), la vitamina C de les fruites cítriques, per exemple, combaten l’estrès oxidatiu, que és un factor clau en el desenvolupament de moltes malalties cròniques i autoimmunes.
3. Control de la diabetis i millora de la sensibilitat a la insulina
- La dieta mediterrània, rica en fibra i baixa en sucres refinats, ajuda a mantenir estables els nivells de sucre a la sang, la qual cosa és essencial per a la prevenció i el control de la diabetis tipus 2.
- A més, el consum de greixos saludables i carbohidrats de baix índex glucèmic (com els cereals integrals) millora la sensibilitat a la insulina, facilitant que el cos aprofiti millor la glucosa i redueixi el risc de resistència a la insulina.
4. Propietats antioxidants i protecció cel·lular
- Els aliments de la dieta mediterrània són rics en antioxidants naturals que ajuden a protegir les cèl·lules de l’envelliment prematur i dels danys causats pels radicals lliures.
5. Major control de la sacietat
- La ingesta abundant d’aliments amb fibra, com les fruites, verdures, llegums i cereals integrals, afavoreix la sensació de sacietat i ajuda a regular l’apetit.
- Això permet un control natural del pes corporal, ja que evita la sobre ingesta d’aliments i ajuda a mantenir un pes saludable de manera sostenible, reduint el risc d’obesitat.